agost 2, 2017

FISIOTERÀPIA

QUÈ ÉS LA FISIOTERÀPIA?:

 

La Fisioteràpia és una especialitat sanitària que mitjançant teràpies físiques, vetlla pel bon estat de la salut del pacient. A diferència de les altres dos grans especialitats sanitàries: Medicina i Infermeria, la Fisioteràpia no administra fàrmacs per via oral o parenteral i per tant, tampoc s’obtenen els efectes adversos secundaris d’aquests que son indesitjats.

Aquest fet és un gran avantatge en pacients en els quals degut a les seves patologies no es poden aplicar determinats fàrmacs contraindicats, podent realitzar un bon tractament fisioterapèutic per donar al pacient una solució envers la seva patologia.
D’aquesta manera la fisioteràpia utilitza mitjans com el massatge, les mobilitzacions i tècniques manuals, la electroteràpia en totes les seves formes com el TENS, les Interferencials, la Teràpia Ultrasónica, etc. I altres teràpies físiques com la crioteràpia, la termotràpia, la presoteràpia, els embenatges funcionals (typing) i els exercicis terapèutics i el que és molt important, dóna pautes terapèutiques i exercicis al pacient perquè pugui millorar dia a dia aplicant-les al lloc de treball o a casa. De fet la ergonomia és molt important en el procés patológic del pacient i ajuda a prevenir o eliminar lesions de forma efectiva a més de fer partícep al pacient, com a part activa del seu tractament i de la seva millora.

La fisioteràpia és especialment efectiva per tractar patologíes del sistema múscul-esquelètic i del sistema nerviós. La fisioteràpia pot treballar bé per rehabilitar, com per exemple després d’un accident on s’ha perdut la mobilitat d’una part del cos, o bé habilitant directament, com per exemple nens nascuts amb paràlisi cerebral on s’han de crear patrons nous de moviment.
Avuí dia també molt efectiva contra trastorns relacionts amb l’ estrès i el sedentarisme normalment provocats per motius laborals. La fisioteràpia és totalment compatible amb tractament mèdic i sovint es complementen per millorar l¡estat de salut dels pacients.

Finalment l’encarregat d’aplicar la fisioteràpia és el fisioterapeuta únicament, professional sanitari que després de cuatre anys d’ estudis universitaris obté el títol de Grau en Fisioteràpia, moment en el qual està obligat a col·legiar-se al Col·legi Professional de Fisioterapeutes per poder exercir
la professió amb les màximes garanties de qualitat i seguretat pel pacient.